Deleanu

News Events Publication

Codul de Procedura Penala introduce prin art. 455-457 o noua procedura in sarcina Inaltei Curti de Casatie si Justitie

20/10/2014

Codul de Procedura Penala introduce prin art. 455-457 o noua procedura in sarcina Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru dezlegarea cu celeritate a unor chestiuni de drept, procedura distincta de recursul in interesul legii.

Aceasta procedura este inca un mijloc de unificare a practicii judecatoresti, in sensul intelegerii si aplicarii uniforme a legii penale de catre toate instantele.

Prin aceasta procedura, chestiunile de drept pentru care instantele de acelasi grad au dat lamuriri diferite -si din aceasta cauza au adoptat solutii diferite- urmeaza sa primeasca o anumita rezolvare printr-o hotarare preliminara.

Solutia adoptata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie va constitui o dezlegare a respectivei probleme de drept, atat in speta care a ocazionat-o, cat si in spetele de acelasi gen de pe rolul tuturor instantelor, dar fara a avea efect retroactiv in cauze definitiv judecate.

Interesant este ca, dupa declansarea procedurii la Inalta curte de Casatie si Justitie , cauzele similare aflate pe rolul altor instante pot fi suspendate pana la pronuntarea solutiei de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, solutie care se publica in Monitorul Oficial.